Іспанська кухня
Кулінарні традиції Іспанії зазвичай відрізняються залежно від регіону. Країну можна розділити на 8 “гастрономічних” зон, кожна з яких славиться своїми неповторними кулінарними шедеврами.Отже, на півночі країни, у регіоні, який зветься «Країна басків», прекрасно готують рибу, особливо славиться «фірмове» блюдо з тріски – “пиль-пиль”. Риба та інші дари моря, а також солодощі північної Іспанії настільки гарні, що навіть французи їздять сюди за цими смаколиками. У дорогих ресторанах часто пропонують спробувати делікатесне блюдо під назвою “Вієра” – це гребінець у власній раковині, перемелений із грибами та цибулею і запечений у соусі. На десерт часто подають сир, а з напоїв – сидр і “чакколі” – молоде рожеве вино. А от з м’ясними стравами обережніше – м’ясо готують із кров’ю і без прянощів, а на стіл воно подають у напівсирому вигляді.
У Каталонії є свої рекомендовані страви: ніжна печеня “касуела”, копчені ковбаси “фует” і апетитний соус “аліолі”. Популярною народною закускою каталонців є хліб, натертий часником і помідорами і политий маслом. Найпопулярнішими напоями в цьому регіоні Іспанії вважається схоже на шампанське шипуче вино-кава – і червоні вина.Жодне застілля у Валенсії і Андалусії не обходиться без шинки, а більшість туристів навіть беруть із собою в’ялені свинячі ноги цілком. Кращий сорт шинки у Валенсії називається “хамон”, а в Андалусії – “хабуго”.
У центральній частині країни не слід відмовлятися від запеченого м’яса і ковбаси, яких тут пропонують удосталь. На додаток до м’ясних делікатесів пропонують холодний суп гаспачо, який подають із м’якими коржиками, спеченими на вугіллі. Гаспачо вважається однією з національних страв, а до складу його входять бульйон, томатний соус, тушкована печінка, шинка, шматочки м’яса (або риби і морепродуктів).Щодо напоїв, то Андалусія славиться своїм яблучним вином (херес), яке представлене в 5 видах. У Валенсії варто спробувати Horchata – безалкогольний напій із горіхів, який чудово освіжає в літню спеку.
На Канарських островах варто попробувати салморехо – страву із зайчатини в спеціальному соусі, а заодно оцінити смак відомого на весь світ вина Ріоха.На Балеарських островах навіть гурмана не залишать байдужими страви зі свинини, ковбаса “собрасада” і булочки з листкового тіста “енсаймадас”. Ну і, звичайно, мало яка подорож Іспанією обходиться без традиційної іспанської страви – паельї.До її складу входять рис зі спеціями і дари моря – лобстери, креветки та молюски. Також до паельї можуть додавати шматочки курятини, качатини, яловичини і свинини, перець, часник, цибуля, шафран і ароматичні трави. З напоїв з паельєю відмінно поєднується сухе вино.Іспанські ресторани відкриваються трохи пізніше порівняно з іншими країнами. У багатьох ресторанах пропонують вина власного виготовлення. У ресторанах морської кухні часто мається прилавок, закладений льодом, там зберігають молюсківякі готують буквально при вас.
На Канарських островах варто попробувати салморехо – страву із зайчатини в спеціальному соусі, а заодно оцінити смак відомого на весь світ вина Ріоха.На Балеарських островах навіть гурмана не залишать байдужими страви зі свинини, ковбаса “собрасада” і булочки з листкового тіста “енсаймадас”. Ну і, звичайно, мало яка подорож Іспанією обходиться без традиційної іспанської страви – паельї.До її складу входять рис зі спеціями і дари моря – лобстери, креветки та молюски. Також до паельї можуть додавати шматочки курятини, качатини, яловичини і свинини, перець, часник, цибуля, шафран і ароматичні трави. З напоїв з паельєю відмінно поєднується сухе вино.Іспанські ресторани відкриваються трохи пізніше порівняно з іншими країнами. У багатьох ресторанах пропонують вина власного виготовлення. У ресторанах морської кухні часто мається прилавок, закладений льодом, там зберігають молюсківякі готують буквально при вас.
Комментарии
Отправить комментарий